Hoe Human Design op mijn pad kwam

"Het was begin januari 2017. Het leven komt naar je toe: dat wat voor jou bestemd is, zal je vinden. Human Design vond mij en heeft me niet meer losgelaten. De man die het systeem introduceerde, ontmoette ik via een goede vriendin. Ze was een aantal jaren daarvoor gescheiden en had af en toe dates via een online dating-app, een wereld die ver van mij afstond, maar waar ik wel in geïnteresseerd was. Op een avond, toen ik met haar naar de film was geweest en we nog wat napraatten met een glaasje wijn, vertelde ze over een nieuwe ‘match’. Ze zou hem de week daarna voor het eerst ontmoeten. Ik was natuurlijk nieuwsgierig en toen ze mij de foto liet zien van de nieuwe date, bleef mijn blik wat langer hangen. Er was iets in zijn uitstraling wat mij intrigeerde. Ik was bijna nog enthousiaster over de man in kwestie dan mijn vriendin. Ik herinner me nog goed dat ik haar in de dagen die volgden regelmatig vroeg of ze hem al had ontmoet. 

De blauwdruk van mijn leven 

Na een paar weken, in januari 2017, ontmoette ik haar liefde voor de eerste keer. Toen we aan de praat raakten, bleken we een aantal dingen gemeen te hebben: sjamanisme en persoonlijke ontwikkeling. "Heb je weleens gehoord van Human Design?" vroeg hij op een gegeven moment. "Nee, nog niet. Vertel!" antwoordde ik nieuwsgierig. "Human Design laat je blauwdruk zien, degene die jij bent in al je onschuld. Je natuur." Het gevoel dat ik daar ter plekke kreeg, toen ik mijn Human Design-kaart te zien kreeg met de uitleg erbij, staat me nog helder voor de geest. Om mijn levensverhaal te horen van een vreemde was een bijna schokkende ervaring. Ik kende mezelf al wel behoorlijk goed, inclusief mijn behoefte aan erkenning van de buitenwereld, een thema dat hij in mijn chart kon zien. De voortdurende stroom aan ideeën en mijn natuurlijke denkdruk werd benoemd, het rechtvaardigheidsgevoel en opkomen voor kinderen en dieren, het rebelse; heel herkenbaar! Het veelzijdig en multi-gepassioneerd zijn, waardoor het vaak lastig is om me op één ding te focussen, was allemaal te lezen in mijn blauwdruk. En ik altijd maar denken dat ik geen denker, doener en voeler tegelijk kan zijn! 

 

Ik was flabbergasted. De man benoemde het sociale talent waarmee ik impact kan maken door te manifesteren vanuit gevoel en creatiekracht. Door middel van fotografie, muziek, poëzie... Ook vertelde hij dat de helft van de mensen van nature emotioneel bedraad is en emoties genereert. Dat ik zelf emotioneel ben, was geen verrassing, maar de strategie die erbij hoort, de tijd nemen voor mijn beslissingen en me afvragen of ik wel in the mood ben om sociaal te zijn, had ik nooit eerder gehoord. Human Design was direct heel praktisch toepasbaar in het dagelijks leven. Een experiment! 

Het duizelde me, ik voelde mezelf letterlijk warm worden en al mijn energie kwam in beweging. Enthousiasme en nieuwsgierigheid naar dit systeem. Alles wilde ik erover weten. Mijn belangrijkste niet-zelf thema’s zijn dus dat ik geplaagd word door de gedachte dat ik iets moet bereiken, ambitieus ben en een neiging heb om mijn eigenwaarde te bewijzen. Hogerop wil komen en de beste wil
zijn. Daardoor kan ik heel onrustig worden en veel druk voelen om in actie te komen en iets te gaan doen. Dat heeft geleid tot vele verschillende carrières en een wat grillig pad. Dat iemand zo tot in detail kon zien hoe ik functioneer, dat had ik in al die jaren dat ik me bezig hield met persoonlijke ontwikkeling nog nooit meegemaakt.

Profiel, mijn rol in dit leven

Het meest nog werd ik geraakt door de uitleg van mijn profiel, de 6/2 (rolmodel/kluizenaar). In het eerste deel van mijn leven was ik allesbehalve een rolmodel en de periode van ‘trial and error’ die een 6/2 meemaakt, herkende ik maar al te goed. Voortdurend het gevoel hebben dat wat je ook doet, het nauwelijks echt voldoening geeft of niet lukt. Het maken en breken van relaties en het verlangen naar een soulmate: been there done that. Mijn perfectionistische aard en voor wie het belangrijk is dat de dingen kloppen in de wereld, leidden bij mij tot een wat pessimistisch perspectief. De eerste dertig jaar was ik een zoeker en me vooral bewust van alles wat ik fout deed. Dat terug te zien in mijn design was emotioneel en er viel een berg schuld en schaamte van me af, evenals de druk die ik altijd had om erbij te horen. Dit leerproces was noodzakelijk om een rolmodel te kunnen worden. Het was blijkbaar altijd al de bedoeling dat ik veel fouten zou maken, om te leren authentiek te zijn, het ‘hoogst haalbare’ voor een rolmodel. De behoefte om alleen te zijn, mijn eigen ding te kunnen doen, vanuit een natuurtalent, maar geen idee hebben wat dat dan is. De verlegen of brutale houding in mijn relaties, heel herkenbaar allemaal. Het voelde alsof alles in een keer op zijn plek viel. Aha... Nu snap ik waarom ik me zo vaak een outsider voelde en me helemaal niet paste in het schoolsysteem, waar ik allesbehalve mijn eigen ding kon doen en waar fouten werden afgestraft met onvoldoendes.


Inzicht en verdieping 

Uiteraard wilde ik de designs van mijn man en kinderen zien en begrijpen. Mijn familie en vrienden. De volgende dag heb ik het boek Understanding Human Design van Karen Curry besteld. Binnen een paar weken kende ik alle poorten en kanalen uit mijn hoofd, maakte ik designs en paste de kennis toe. Inzicht in de ander heeft veel betekend voor de kwaliteit van mijn leven, mijn relaties zijn honderd procent verbeterd, inclusief die met mezelf! Hoe leuk het ook is om al die informatie in mijn hoofd te kunnen opslaan en reproduceren, Human Design is in de eerste plaats een experiment, om te ‘leven’. Eenvoudig, maar niet per se gemakkelijk. Er is ongelooflijk veel te leren en ontdekken, de kennis is diepgaand en uitgebreid maar het gaat uiteindelijk om je design te léven. Terugkijkend blijf ik het wonderlijk vinden hoe mijn intuïtie al ‘aanging’ bij het zien van de foto van de Tinderdate van mijn vriendin, alsof ik onbewust wist dat hij mij iets had te brengen. En dat allemaal nog voordat mijn vriendin hem überhaupt ontmoette. Is het leven niet een geweldig mooi mysterie, dat zich, als je er voor open staat, op de meest onverwachte momenten aan ons openbaart?"

uit: Grote mensen doen alsof, zelfbewust met Human Design

2024 Barbara Le Noble