© Barbara le Noble

Just do it?!

We zijn in onze westerse wereld allemaal geconditioneerd met ‘just do it”. Het principe dat als je maar écht wilt, dat het dan lukt. Met de “one size fits all” overtuiging.  Zogenaamde succesfactoren. ‘Als je maar hard genoeg werkt, of genoeg vrienden hebt, dun genoeg bent, deze opleiding volgt, iedere ochtend koud doucht, je wenkbrauwen volgens de laatste mode epileert en de juiste kleding draagt…..dán vind je de ideale man, de beste baan, het mooiste huis en ben je gezond en gelukkig’. ‘Als je rijk wil worden: doe zoals ik. Als je af wil vallen: volg dit dieet’.  

 

Wat we vaak niet beseffen dat het volgen van andermans adviezen uiteindelijk leidt tot frustratie. In de praktijk blijkt het namelijk helemaal niet voor iedereen hetzelfde te werken. In een niet-zelf wereld waar de ‘just do it - one size fits all’ overtuigingen bestaan, zal succes en mislukking automatisch gekoppeld zijn aan het eigen functioneren. Als je faalt, dan heb jíj blijkbaar iets fout gedaan. Met als gevolg dat we nog harder ons best gaan doen en betere manieren denken te vinden. Door te kijken naar hoe anderen het doen en hen te kopiëren. Dit lijkt in het begin de oplossing maar op de lange termijn gaat het wringen. One size fits all? Niet dus. Het zijn allemaal mentale niet-zelf oplossingen die niets te maken hebben met jou.  

Dit is de illusie van de maakbare wereld. Je hebt niet alles in de hand in het leven.

Je hebt geen controle; hooguit kan je leren hoe je omgaat met tegenslagen, je eigen weerbaarheid en mindset trainen, door middel van bewustwording.

Wat werkt dan wel? Je eigen strategie en autoriteit volgen. Dit betekent dat je eigen design het uitgangspunt wordt. Inzicht in je Human Design geeft je daarvoor concrete handvatten.

 Je vraagt wat vaker: “wat wil het leven van mij?” in plaats van “wat wil ik van het leven?”

Langzaam word je bewust van belemmerende gedachten en zijn deze niet meer leidend. In plaats van naar one size fits all oplossingen te zoeken, ga je jezelf beter leren kennen. Zo herken je op welke manier je door het leven navigeert.

 

Het Human Design Systeem maakt inzichtelijk hoe je functioneert. Het laat zien waar je levensenergie is maar ook waar je kwetsbaar bent voor overtuigingen van buitenaf. In een zogenaamde maakbare wereld ben je niet afgestemd op jezelf maar op ideaal of doel, gebaseerd op een mentale overtuiging.

Just do it? Niet iedereen is in staat een nieuwe deur te openen, initiatief te nemen.

Het hangt helemaal af van je design waar, wanneer en met wie je ergens energie voor hebt.

Dit besef geeft vooral veel rust. Ik hoef niet persé iets te bereiken en altijd de kar te trekken. Daarentegen wacht ik wat langer voor ik een beslissing maak, en laat alles wat meer op zijn beloop. En dat wordt beloond want het gevoel van tevredenheid en dicht bij mezelf staan is de afgelopen jaren steeds groter geworden. En dat gun ik iedereen!!

 

Barbara Le Noble (augustus 2021)