© Barbara le Noble

Optimisme en geloof in eigen kracht 

artikel De Andere Krant 5-2-2022

Is het tij gekeerd? Tijdens de manifestatie van Vrouwen voor Vrijheid waren veel sprekers het er over eens dat er een nieuwe fase lijkt te zijn aangebroken. Meer media die zich uitspreken tegen de vrijheid beperkende maatregelen, een groeiend verzet in de wereld zoals truckersprotesten in Canada en een afname van ziekenhuisopnames. Waarom blijft men in Den Haag dan zo voorzichtig en wil het kabinet zelfs de mogelijkheid voor 2G openhouden? Volgens onderzoeksjournalist Arno Wellens, een van de sprekers tijdens deze manifestatie, is in 2014 al besloten dat er voor iedere EU-burger een digitale identiteit moet komen. Luister over dit onderwerp de podcast van Marianne Zwagerman en Rick van Velthuizen.

 Desondanks stond deze manifestatie in het teken van optimisme en vertrouwen in de toekomst.

Dwang is nooit de weg naar vrijheid

Zondag 30 januari verzamelden zich weer een paar duizend vrijheidslievende mensen, in Amsterdam op het Museumplein, voor de achtste editie van Vrouwen voor Vrijheid. Het thema deze keer was “Op Eigen Kracht”. Angelo Meijers, auteur en ervaren spreker, kreeg moeiteloos de handen op elkaar met prachtige woordkunst uit zijn boek “Niets is wat het lijkt” waarin hij mensen motiveert zich ‘innerlijk te bevrijden’. Hij droeg voor: “Zoals dwang nooit de weg is naar vrijheid, zo is geweld niet de weg naar vrede; zoals haat nooit de weg is naar liefde, zo is de leugen niet de weg naar waarheid. Bewandel het pad van de eerlijkheid, zo verlies je nooit je eigen ziel.” Meijers, die jarenlang in Canada woonde, sprak over het indrukwekkende truckersprotest -Freedom Convoy 2022- en roemde de moed van de Canadese truckers die nu in de eerste linie de klappen opvangen. Tevens benadrukte hij de impact die mensen kunnen hebben wanneer ze in hun hart durven te volgen. Als voorbeeld noemde hij Quebec en Ontario, de provincies waar tien procent van de zorgmedewerkers weigerde zich te laten vaccineren, waarna de vaccinatieplicht is stopgezet. Check ook de Instagrampagina voor updates. 

Digitale ID

Arno Wellens hoopt dat de komende maanden een kentering laten zien. “Het verband tussen de ernst van corona en de maatregelen die daarop volgen is grotendeels gebaseerd op een leugen” aldus Wellens. Hij maakt zich zorgen over de tendens van westerse overheden die met bewondering kijken naar de manier waarop China de crisis aanpakt. “Een van mijn lezers stuurde me een kopie van een Frans wetsvoorstel, waarin gepleit wordt om dezelfde aanpak als China te hanteren. Denk aan enkelbanden om quarantaines te handhaven, camera’s op pleinen om te controleren wie geen mondkapje draagt. Het is te griezelig voor woorden.” Wellens noemt het de oorlogsmentaliteit en ziet hoe lastig het is om eruit te komen. “Er is door de Europese Unie veel geld gereserveerd om Corona te bestrijden en dat gaat overal heen, behalve naar de zorg, met als begrijpelijk gevolg dat zorgmedewerkers weglopen, want ondanks de torenhoge inflatie krijgen zij geen loonsverhoging maar gaan er zelfs op achteruit.” Waar gaat dat geld dan wel naartoe?  “Er is 160 miljard euro gemobiliseerd voor digitalisering, denk aan QR codes, camera’s, testen en boa’s. Hoewel alles erop wijst dat de pandemie in de eindfase zit, denk ik niet dat men deze QR samenleving makkelijk overboord gaat gooien; er is net 160 miljard uitgegeven!” Wellens ziet wel steeds meer ‘brave burgers’ van standpunt veranderen, omdat zij straks geen groen vinkje meer hebben. En dat is een kans. “Dan moet je er zijn en dus niet zeggen: I told you so, maar dat moment kan je aangrijpen om alles ter discussie te stellen, zijn die rigoureuze maatregelen wel gerechtvaardigd? Gaat het ‘veeartsendenken’ van Ab Osterhuis: iedereen een geel label in het oor, niet veel te ver?”

Iedereen doet ertoe

Publiekslieveling Tisjeboy Jay was nog even optimistisch als altijd en hij legde uit waarom. “We gaan sowieso maar één kant op. Zeg nou zelf, als je het eenmaal ziet kan je niet meer terug, toch? Dus het worden alleen maar meer die onze kant op gaan!” En ja, het is een lange weg, net zoals zijn reis van Limburg naar Amsterdam maar “je blijft gewoon focussen op die paar honderd meter voor je. Stapje voor stapje, iedereen vanuit zijn eigen kracht.”

Jay benadrukte verder dat iederéén ertoe doet. “Jullie kunnen allemaal een bijdrage leveren, het maakt niet uit of je beroemd bent, of je een klein of groot publiek hebt, iedereen is even belangrijk”. En niet veel later zette hij deze woorden kracht bij en gaf het podium aan vijf stoere kinderen (Katie, Ellis, Mariëlle, Amy en Tijn) die de harten van de aanwezigen veroverden met een fantastische rap. “Prikken doe je keer op keer, je mocht dingen eerst wel en nu niet meer. Discrimineren is het nieuwe leven waar zijn de mensen met hun hoofd gebleven.“

Voortschrijdend inzicht

Aan het eind van de bijeenkomst, bij het uitdelen van exemplaren van De Andere Krant, liep ik huisarts Felix van der Wissel en zijn vrouw tegen het lijf. Van Der Wissel schreef onlangs een open brief aan PvdA kamerlid Attje Kuijken, naar aanleiding van haar vijandige uitlatingen jegens kritische artsen en wetenschappers. Van Der Wissel riep beleidsmakers op om deze crisis juist vanuit een breder perspectief te bekijken. “Kom uit die loopgraven. Ik ben zelf van angstig en alle maatregelen opvolgend nu ook veranderd. Dat heet voortschrijdend inzicht.” Heb je een reactie gekregen uit Den Haag? “Helaas niet, misschien dat ik nog wel een tweede brief schrijf” grapte Van Der Wissel strijdbaar. Gelukkig dat hij ook optimistisch en vol vertrouwen is. “Ik zou graag met Attje Kuijken in dialoog gaan, net als ooit met toenmalige ministers Ab Klink en Edith Schippers, zodat ze mijn kant van het verhaal hoort en een weloverwogen mening kan geven als volksvertegenwoordiger.”

tekst & foto's Barbara Le Noble, artikel gepubliceerd in De Andere Krant 5 februari

auteur, (foto) journalist

30 januari 2022