Schooltuin

 

Wat is het heerlijk voor kinderen als ze naast alle cognitieve activiteiten op school, een paar uur per week in een schooltuin mogen werken. Pure ontspanning in de buitenlucht, met educatieve aspecten! 

 

  

 

 

Vijf redenen om kinderen bezig te laten zijn in de tuin

 

  1. Leren over de natuur

Doordat het hele proces van zaaien tot oogsten wordt doorlopen, leert het kind over de beginselen van de natuur. De gezaaide zaadjes hebben water en zonlicht nodig om te kunnen groeien. Als de vruchtbare grond door het kind goed wordt verzorgd, ontspruit het zaadje en gaat er wat groeien! Basiskennis over het ontstaan der dingen. Theorie en praktijk komen zo mooi samen.    

 

  1. Frisse lucht is gezond

Onze hersenen hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Geregeld een frisse neus halen doet kinderen goed en geeft ze nieuwe energie!

 

         

 

  1. Werken in de aarde zorgt voor goede gronding

De aandacht wordt even verlegd, van het hoofd naar de handen. Door het wroeten in de aarde zakt de energie in het lichaam. Er komt rust in het hoofd en de lichamelijke inspanning zorgt voor een actieve hartslag en een goede doorbloeding van alle organen.

      

   

 

  1. Eigen verantwoordelijkheid

Doordat de kinderen zich met een stukje grond verbinden, voelen ze zich er verantwoordelijk voor. De kinderen merken heel concreet dat hun inspanning wordt beloond. Hoe meer verzorging, liefde en aandacht er in de tuin wordt gestoken, des te groter het resultaat. Dit leert ze de beginselen van eigen verantwoordelijkheid.

 

  1. Verse groenten zijn lekker!

Samen verwonderen we ons over de pracht aan bloemen en groenten die ontstaan zijn uit de zaadjes. En van al het lekkers dat we hebben geoogst, maken we een heerlijke verse pizza of soep, waar we met elkaar van kunnen genieten!