• Human Design Systeem
  • Bewust ouderschap
  • Onderwijs
  • Relaties
  • Grote mensen doen alsof

HET EMOTIONELE INDIVIDU & AKOESTIEK  

vertaalde Engelse originele tekst van Alokanand Diaz:

“Elke keer als ik het heb over een poort die deel uitmaakt van het circuit van weten, gaat het over geluid, akoestiek. Je ‘weet’ niet door de ogen. Je ogen zijn goed om de oppervlakte van dingen te zien, maar niet om iets tot in de kern te kennen. Je weet of iemand de waarheid spreekt of onzin spreekt, niet door wat ze zeggen of de woorden die ze gebruiken, maar door het geluid van hun stem.

 

In het geluid van hun stem kun jij horen hoe diep overtuigd ze zijn van wat ze zeggen; wat niet betekent dat het  waar is voor jou, maar het klinkt alsof het waar is voor hén.

 

Dat is weten en dat is iets heel anders dan begrijpen. Begrijpen is hoe de leraren op school klinken; ze onderwijzen hetzelfde als de leraren vorig jaar. Dat is niet individueel, dat is collectief. Weten is in de eerste plaats akoestisch en in die akoestiek hebben individuen (weten is individueel) een diepere verbinding met muziek en niet alleen een diepere band met muziek. Iedereen met definitie in circuit van weten heeft zijn eigen favoriete liedjes. Het is niet eens noodzakelijkerwijs hun favoriete muziekstijl, maar hun favoriete nummers bevatten momenten van geluk of momenten van verdriet, vaak beide. 

afbeelding uit: Grote mensen doen alsof

Het horen

Geluid is essentieel, niet alleen om te overleven, maar ook voor ons bewustzijn. Niets dringt zo diep tot ons door als de stem van iemand anders, niets dat we herkennen over anderen zo diep als hun stem. Je hoort iemands stem, die je kent, achter je en je hoeft je niet om te draaien om te weten wie er komt.

 

Geluid is heel, heel belangrijk voor bewustzijn en daarom is het de diepste verbinding voor individuen, voor elke poort die deel uitmaakt van het circuit van weten.

 

Poort 22 is de poort van het linkeroor. Het linkeroor is geassocieerd met de rechterkant van de hersenen, zoals het rechteroor (poort 57) geassocieerd is met de linkerkant van de hersenen - zij horen, codificeren ze geluid op een heel andere manier. Het rechteroor is ontworpen om het belang te herkennen van de geluiden zoals ze nu gebeuren - bijvoorbeeld het geluid van een naderende auto.

 

Het linkeroor (poort 22) is een emotioneel gehoor. Dit is een poort die niet alles hoort wat er in het moment gebeurt, omdat het op een emotionele frequentie naar dingen luistert, wat betekent dat de manier waarop ze iets horen afhangt van hun stemming. Als ze in een stemming zijn voor liefde, hoog op de emotionele golf, vertel ze dat je ze haat en ze zullen naar je glimlachen en giechelen en zeggen: "Echt waar, waarom zou je me haten?" Wanneer ze laag zitten in hun golf en je vertelt ze dat je van ze houdt, maak je ze aan het huilen. Waarop jij zegt: "Waarom huil je? Ik zeg je dat ik van je hou!” “Ik weet het niet…!" is hun antwoord. Het is het beste wat ze kunnen zeggen, want het gaat er niet om wat je zegt, maar hoe ze het opnemen op dat moment. Laag in de golf waren ze down, dachten ze ‘er is geen liefde, ik heb geen liefde’ en dan zeg jij tegen ze: "Ik hou van je!"

 

Dat is de kracht van emoties, dat is de kracht van woorden wanneer ze waarde dragen en wanneer de waarde echt is, als het geen houding is maar de waarheid.”

-Alokanand Diaz: “the 64 gates through the Rave Mandala”

deze foto met Alok is van februari 2023 en gemaakt na afloop van de workshop Penta/Wa in Reeuwijk, georganiseerd door Instituut voor Human Design.