Educate the HeART

Het heeft niets te maken met soft zijn, of het opdringen van zogenaamde 'vrouwelijke' waarden aan jongens. Ook is het niet de bedoeling dat kinderen gedwongen worden stil te zitten op een matje. Waar het wel over gaat? Educate the Heart gaat over JEZELF, de ANDER en de WERELD leren KENNEN en respecteren, vanuit je eigen hart keuzes maken en daar hoort ook heel veel spelen, stoeien en ravotten bij! Balans tussen hoofd, hart en lichaam. We zijn als mensen tot zoveel meer in staat dan we nu beseffen. Ons lichaam beschikt over zelf helend vermogen en geeft ons allerlei signalen die we vaak niet opmerken omdat we zo druk in ons hoofd zijn. Educate the Heart gaat over het leven in alle facetten. Zonder hart is er geen leven. Liefde als universele verbindende kracht. Iedereen heeft bepaalde talenten en een eigen weg te gaan. Het leren kennen van je eigen Strategie en (innerlijke) Autoriteit brengt het leven in de flow.  

 

Het onderwijs vraagt om meer BELEVING, om een betere aansluiting op de wereld zoals die nu is. Lesmethodes waar kinderen zich mee kunnen verbinden. Meer betrokkenheid geeft gemotiveerde leerlingen. 

Door het werken als fotograaf heb ik anders naar mensen leren kijken. Mijn werk kenmerkt zich door authenticiteit en verbinding. We zijn allemaal uniek en door ons bewust te worden van wie we wel en ook niet zijn komen we het beste tot bloei.

Er mag in onze maatschappij meer aandacht zijn voor het ‘mens-zijn’.  Het doel is niet alleen het hoofd te onderwijzen, maar ook het hart. Met andere woorden, de hele mens. Van binnen naar buiten. Hierover had ik een mooi gesprek met professor Paul de Blot

 

Als kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van hun kwaliteiten doet dat veel voor hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dat is de basis voor zelfstandigheid. Een kind dat zich goed voelt over zichzelf, gaat ook socialer en hulpvaardiger om met anderen. Kunst is ook een manier om hiervan bewust te worden. Maar ook aandacht voor de verbinding met het lijf. Stevig staan door middel van aikido. 

 

Een groot project waar ik tussen 2013 en 2018 aan heb gewerkt is het ontwikkelen van een aanvullend lesprogramma (preventief anti-pesten) "Kind, jij maakt de wereld mooi!"

Dit is gerealiseerd door Stichting Ridderkind waar ik als co-founder (2014), trainer/ontwikkelaar en als adviserend bestuurslid ben geweest. Zie de film voor meer achtergrondinformatie.

 

Filmpje waarin het Ridderkind programma door kinderen, leerkrachten en trainers wordt uitgelegd

foto's: juf Wendy (basisschool de Ark, Barendrecht)